Cosmic Sensor.

Mobiel Ruimtestation

(voormalige classificaties: Star Cruiser / Heavy Cruiser / Starship Class / Constitution Class)

Oorspronkelijk: 2015.

Bolvormige ruimtestations met een diameter van 81 meter en met een schil van 122 meter dikte daaromheen gevuld met de krachtigste sensoren die de mensheid kende. Deze schil werd afgesloten met een doorzichtige laag. Met deze schil erbij had het een diameter van 325 meter. Van buitenaf leek het geheel op een Taraxacum. Of als het 'schip van de verbeelding' dat Carl Sagan gebruikte in zijn TV serie 'Cosmos'. Een bijnaam was soms dan ook een 'Carl Sagan'.
Ze hadden bolvormige shuttles aan boord met een diameter van vijf meter met daarom een schil van twee meter dik, eveneens gevuld met sensoren, zodat het scheepje in zijn geheel een diameter had van negen meter. De maximum bemanning van de shuttles was 10.

Hoewel techisch gesproken de 'Cosmic Sensors' te boek stonden als mobiele ruimtestations / bemande scanners, waren ze in een vroegere fase van hun bestaan geclassificeerd als ruimteschip. Ze hadden uit dat tijdperk nog een klassieke ruimtekrommingsaandrijving die hen in staat stelde om voor een beperkte tijd (hoogstens vijf jaar) een snelheid aan te houden van maximaal 50 miljoen C. Voor korte afstanden hadden ze een Hydrofusie Pulse Aandrijving die hen een snelheid gaf van maximaal 0,80 C. Ze werden overigens niet gebouwd in het universum van het Zaaris imperium, maar in het universum van de Terran Republic.

In tactische noodsituaties kon men de schil intrekken totdat deze een dikte had van 9,5 meter. Hierdoor ontstond rond de 81 meter bol een soort superpantser. Het schip werd dan even een bolvormig oorlogsschip met een diameter van 100 meter, met een donkerblauwe kleur. Op die manier kreeg het dan eventjes weer de rol van cruiser. Dit formaat was ook bijzonder handig voor het parkeren in de hangaars.