Cosmic Sensor.

Mobiel Ruimtestation

(voormalige classificaties: Star Cruiser / Heavy Cruiser / Starship Class / Constitution Class)

Oorspronkelijk: 2015.

Kubusvormige ruimtestations met een diameter van 60 meter en met een bolvormige schil van 110 meter dikte daaromheen gevuld met de krachtigste sensoren die de mensheid kende. Deze schil werd afgesloten met een doorzichtige laag. Met deze schil erbij was het station bolvormig en had het een diameter van 324 meter. Van buitenaf leek het geheel op een Taraxacum. Of als het 'schip van de verbeelding' dat Carl Sagan gebruikte in zijn TV serie 'Cosmos'. Een bijnaam was soms dan ook een 'Carl Sagan'.
Ze hadden bolvormige shuttles aan boord met een diameter van 6 meter met daarom een schil van 3 meter dik, eveneens gevuld met sensoren, zodat het scheepje in zijn geheel een diameter had van 12 meter. De maximum bemanning van de shuttles was 10.

Hoewel techisch gesproken de 'Cosmic Sensors' te boek stonden als mobiele ruimtestations / bemande scanners, waren ze in een vroegere fase van hun bestaan geclassificeerd als ruimteschip. Ze hadden uit dat tijdperk nog een klassieke ruimtekrommingsaandrijving die hen in staat stelde om voor een beperkte tijd (hoogstens vijf jaar) een snelheid aan te houden van maximaal 50 miljoen C. Voor korte afstanden hadden ze een Hydrofusie Pulse Aandrijving die hen een snelheid gaf van maximaal 0,80 C. Ze werden overigens niet gebouwd in het universum van het Zaaris imperium, maar in het universum van de Terran Republic.

In tactische noodsituaties kon men de schil intrekken totdat deze een dikte had van 3 meter. Hierdoor ontstond rond de 60 meter kubus een soort superpantser. Het schip werd dan even een kubusvormig oorlogsschip met een diameter van 66 meter bijgenaamd "de bunker" en had dan een donkerblauwe kleur. Op die manier kreeg het dan eventjes weer de rol van cruiser. Dit formaat was ook bijzonder handig voor het parkeren in de hangaars. Op die manier werden ze ook geparkeerd in schepen van de Galactic Class.