Cosmic Sensor.

Mobiel Ruimtestation

(voormalige classificaties: Star Cruiser / Heavy Cruiser / Starship Class / Constitution Class)

Oorspronkelijk: 2015.

Schijfvormige ruimtestations met een diameter van 127,1 meter en een dikte van 23 mater, die rond zichzelf een bolvormige projectie konden creŽren met een diameter van 324 meter. Van buitenaf leek het geheel dan op een Taraxacum. Of als het 'schip van de verbeelding' dat Carl Sagan gebruikte in zijn TV serie 'Cosmos'. Een bijnaam was soms dan ook een 'Carl Sagan'.
Ze hadden bolvormige shuttles aan boord met een diameter van 6 meter met daarom een schil van 3 meter dik, eveneens gevuld met sensoren, zodat het scheepje in zijn geheel een diameter had van 12 meter. De maximum bemanning van de shuttles was 10.

Hoewel techisch gesproken de 'Cosmic Sensors' te boek stonden als mobiele ruimtestations / bemande scanners, waren ze in een vroegere fase van hun bestaan geclassificeerd als ruimteschip. Ze hadden uit dat tijdperk nog een klassieke ruimtekrommingsaandrijving die hen in staat stelde om voor een beperkte tijd (hoogstens vijf jaar) een snelheid aan te houden van maximaal 50 miljoen C. Voor korte afstanden hadden ze een Hydrofusie Pulse Aandrijving die hen een snelheid gaf van maximaal 0,80 C. Ze werden overigens niet gebouwd in het universum van het Zaaris imperium, maar in het universum van de Terran Republic.

Ze behoorden vaak tot de uitrusting van schepen van de Galactic Class via hun Starcruisers.